200 g směsi Jizerka 200g, 35 g cukru krupice, 10 g droždí, 30 g másla, 3 g soli, 1 vejce, 1 dcl vody
Droždí rozpustíme ve vodě, přidáme vejce, Jizerku, sůl, cukr a vše krátce intenzívně prohněteme. Nakonec přidáme rozpuštěné máslo a domícháme. Při použití těsta na tlačené koláče necháme těsto 5 min. odpočinout a pak rozdělíme a vytvarujeme kuličky o hmotnosti cca 15g. Necháme na plechu kynout cca 40 min. Poté kuličky rozmáčkneme skleničkou a vzniklý důlek naplníme různou náplní (tvarohová, maková, džem, ovoce). Okraje koláče pomašlujeme vajíčkem a vrch posypeme žmolenkou. Pečeme při 180 °C cca 20 min.
Žmolenka: směs 100g, máslo 50g, cukr 50g