125 g směsi Jizerka, 25 g oleje, 25 g vanilkového cukru, 1 malé vejce, 10 g droždí, 60 ml mléka, 1 lžička cukru, špetka soli, citr. kůry a muškátového oříku.
Z mléka, droždí, cukru a trochy Jizerky si připravíme kvásek. Ve směsi Jizerka promíchame vanilkový cukr, sůl, citronovou kůru a špetku muškátového oříšku (3 x strouhnout), přidáme vyzrálý kvásek, vejce a mísíme těsto. Po spojení surovin přidáme olej a těsto domísíme do hladka tak, aby nelepilo a bylo vláčné. Z těsta můžeme připravit koláč na plech - rozválíme plát na celý plech, narovnáme ovoce a posypeme žmolenkou ( žmolenka = tuk, Jizerka, cukr krupice). Nebo malé koláčky - rozválíme kuličky, které po částečném nakynutí rozmáčkneme dnem skleničky, naplníme ovocem a posypeme žmolenkou. Koláče necháme kynout 20-30 min a pak pečeme při 200 °C cca 12-14 min.