Ingredience:
500 g mouky- Jizerka
100 g sádla
150 g másla
10 g cukru
2 žloutky
125 ml mléka
42 g čerstvého droždí
špetka soli
citronová kůra
Nádivka jablečná:
½ kg jablek
50 g cukru
1 lžíce skořice
5 g nasekaných ořechů
1 vanilkového puding v prášku
Postup:
Jablka omyjeme, oloupeme a vykrájíme. Nahrubo nastrouháme. Dáme do kastrolku a přidáme cukr, skořici a ořechy. Vše povaříme. Přidáme puding a vaříme do zhoustnutí.
Nádivka tvarohová:
500 g tvarohu
100 g cukru
1 žloutek
1 vanilkový puding v prášku
Postup:
Vše dáme do misky a jemně vyšleháme.
Nádivka maková:
Ingredience
150 g umletého maku
150 ml mléka
100 g cukru
3 lžíce vanilkového pudingu v prášku
Špetka skořice strouhaná citronová kůra a půl lžičky pravé vanilky
Postup:
V hrnci smícháme umletý mák a mléko a postupně povaříme. Za stálého míchání následně přidáváme cukr a puding. Povaříme do zhoustnutí. Přidáme špetku skořice, citronovou kůru a lžičku pravé vanilky.
Nádivka oříšková:
150 g mletých ořechů
150 ml mléka
100 g cukru
1 lžíce rumu
3 lžíce vanilkového pudingu v prášku
Postup:
Do hrnce dáme umleté ořechy a přidáme mléko a cukr. Za stálého míchání povaříme. Přidáme puding a vaříme do zhoustnutí. Poté odstavíme z plotny a přidáme rum.
Nádivka povidlová
Na povidla používáme hodně přezrálé švestky. Umyté a vypeckované švestky dáme na vyvýšený plech. Posypeme cukrem a pokapeme šťávou z jednoho citrónu. Dáme péct do trouby na 180°C na 2 hodiny. Občas promícháme, po vyndání zalijeme rumem a zlehka na hrubo promixujeme.
Drobenka 1.
100 g mouky polohrubé kukuřičné
50 g cukru
50 g tuku
Drobenka 2.
50 g kokosu strouhaný
50 g tuku
50 g cukru
50 g kokosové lupínky
Drobenka3.
50 g kokosu strouhaný
50 g tuku
50 g cukru
50 g mandlových lupínků
Postup těsto:
V hrnečku rozmícháme droždí s cukrem, zalijeme do půlky vlažným mlékem a necháme kynout kvásek. Rozehřejeme si tuk a necháme vychladnout. Do mísy dáme vykynutý kvásek a postupně všleháváme mouku, mléko a tuk. Těsto pořádně vypracujeme nejlépe v kuchyňském robotu. Těsto nekyne. Na vál dáme půl dávky těsta a vyválíme placku. Kulatým vykrajovátkem vykrájíme kolečka. Do vykrojeného kolečka uděláme důlek a plníme různou nádivkou. Posypeme drobenkou. Okraje koláčku potřeme rozkvedlaným vajíčkem. Dáme péct na plech s pečícím papírem. Pečeme na 170 °c dozlatova.