Těsto:250 g mouky - Jizerky
150 g másla nebo sádla
100 g tvarohu
2 vajíčka
½ prášku do pečiva
Náplň: Oloupaná, vykrájená jablka - nakrájená na kostičky nebo nastrouhaná
Mletá skořice
Nasekané ořechy
100 g rozinek
2 lžíce třtinového cukru (pokud nejsou jablka dostatečně sladká)
2 lžíce bezlepkové strouhanky
1 vajíčko rozšlehané na pomazání hotového štrúdlu
Postup: Na vál nasypeme mouku, nakrájíme máslo, které má pokojovou teplotu. Dál přidáme tvaroh, vajíčka a prášek do pečiva. Vše ručně vypracujeme v hladké těsto a dáme na půl hodiny odležet do ledničky.
Po odložení vyválíme z těsta dvě slabé placky, posypeme je strouhankou. Poté těsto poklademe rovnoměrně jablka, posypeme skořicí a trochou cukru. Můžeme přidat i nasekané ořechy a rozinky.
Těsto zamotáme do ruličky, dáme na plech s pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme asi ¾ h na 170 °C.
Tip: Těsto je velmi křehké, takže bude lepší vyválet silnější placky. Když se štrúdl nepovede, nemá příliš estetickou formu, rozpadá se, ale chutná dobře. Při nejhorším ho můžete sníst z plechu lžičkou, pokud máte doma takové hladovce jako já.