Těsto:
100 g mouka - Jizerka
100 g cukru krystal
180 g mletých ořechů
½ prášku do pečiva - Dr. Oetker
Krém:
100 g másla
200 g moučkového cukru
½ l mléka
1 lžíce Rumu- tuzemák
1 lžíce mletých ořechů
3 lžíce kukuřičné polohrubé mouky
Zdobení:
umleté ořechy na posypání
vyloupané celé ořechy na zdobení
Postup:
Nejdříve si připravíme korpus. Bílky vyšleháme v tuhý sníh a žloutky utřeme s trochou cukru. Ve větší míse smícháme mouku, zbytek cukru a nastrouhané ořechy a zlehka vmícháme tuhý sníh a vyšlehané žloutky. Těsto pak nalijeme do vymazané a vysypané dortové formy. Nakonec dáme vše péct do předem vyhřáté trouby asi tak na 30 minut na 170 °C.
Zatím, co se korpus peče, si můžeme připravit krém. Dáme vařit mléko, postupně do něj vmícháváme mouku a vaříme do zhoustnutí. Potom dáme vychladit. Mezitím utřeme máslo s cukrem, pak do něj dáme rum a ořechy. Do této směsi zlehka vmísíme vychladlé zahuštěné mléko. Takto hotový krém dáme do lednice asi tak na jednu hodinu ztuhnout.
Korpus po vychladnutí podélně rozpůlíme, pokapeme silnou kávou a rumem a promažeme krémem. Nakonec celý povrch dortu potřeme krémem a posypeme nastrouhanými ořechy a dozdobíme podle naší fantazie.
Tip:
Tento recept jsem zdědila po své mamince a je můj nejoblíbenější. Nejvíce se hodí pro zvláštní příležitosti, jakými jsou například narozeniny.