Bezlepkový kynutý mřížkový koláč s jablky
Ingredience těsto:
250 g mouky -Jizerka
50 g cukru
20 g čerstvého droždí
200 ml mléka
100 g tuku
1 žloutek
Náplň:
4 větší jablka
100 ml mléka
½ bezlepkového vanilkového pudingu
2 lžíce cukru
1 menší lžička skořice
50 g nasekaných ořechů
Postup náplň:
Jablka nahrubo nastrouháme. Dáme do rendlíku, přidáme cukr a skořici, přilijeme mléko. Necháme chvilku povařit a přidáme pudingový prášek. Za stálého míchání vaříme do zhoustnutí. Přisypeme nasekané oříšky a zamícháme.
Postup těsto:
Droždí zamícháme v hrnečku se lžičkou cukru a zalijeme do půlky hrnku vlažným mlékem. Kvásek necháme vykynout. Tuk rozehřejeme. Do pekárny dáme vlažné mléko, rozehřátý tuk, žloutek a vykynutý kvásek. Přisypeme mouku a cukr. Pekárnu zapneme na program těsto. Po vykynutí dvě třetiny rozválíme na plech. Poklademe jablečnou náplní. Zbytek těsta rozválíme a vykrájíme rádélkem větší proužky, kterými poklademe koláč. Dáme péct na 160°C asi tak na jednu hodinu.
TIP:
Pokud se nám v pekárně nepodaří řádně těsto vymísit , dáme ho do kuchyňského robotu nebo vymísíme ručně. Necháme v teple vykynout asi tak jednu hodinu.