Těsto:
50g mouka - Jizerka
100g mandlové mouky
100g cukru
5 vajíček
2 lžíce mléka
Krém:
1 mascarpone
1 smetana na šlehání
3 lžíce cukru moučka
2 lžíce domácího karamelu
3 lžíce uvařeného a vychladlého pudingu
Upražené mandlové lupínky s cukrem
Ingredience karamel:
150 g cukr krystal
60 g másla
100 ml smetany na šlehání
Postup karamel:
Do hrnce dáme cukr a zahříváme na mírném ohni, až cukr zkaramelizuje. Stále mícháme, aby se nepřipálil. Přidáme tuk, až se rozehřeje, pak přidáme smetanu a stále mícháme do doby, než se cukr nerozpustí. Přelijeme přes sítko, aby nebyli v karamelu hrudky.
Postup:
V jedné misce vyšleháme z bílků tuhý sníh a v druhé vyšleháme žloutky se lžící cukru. Do velké mísy pak dáme mouku, mléko, vyšlehané bílky a žloutky a jemně zamícháme. Troubu si předem předehřejeme, plech vyložíme pečícím papírem a těsto do něj rovnoměrně nalijeme. Pečeme asi 20 minut na 170 °C.
Po vyndání z trouby ještě teplé těsto zamotáme pomocí utěrky do rolády a takto necháme vychladnout.
Zatím si připravíme krém. Do hrnce dáme mléko, přidáme lžíci cukru a vanilkový pudink. Vaříme, dokud pudink nezhoustne a pak dáme vychladit. Šlehačku vyšleháme . Přidáme domácí karamel a mascarpone. Vše řádně vyšleháme. Až poté těsto v utěrce rozmotáme, namažeme dvěma třetinami krému, opět zamotáme a povrch potřeme zbytkem krému. Posypeme opraženými mandlovými lupínky.