Ingredience:
100 g mouky- Jizerka
50 g cukru
5 vajíček
2 lžíce mléka
1 lžička bezlepkového kypřícího prášku do pečiva
120 g tuku
Krém:
500 g mascarpone
2 citróny
4 žloutky
50 g cukru moučky
Citrónový sirup:
Citrónová kůra z jednoho citrónu
100ml vody
2 lžíce cukru
Postup:
Bílky vyšleháme s trochou cukru v tuhý sníh. Ve druhé misce utřeme žloutky se zbytkem cukru. Ve velké míse smícháme mouku s práškem do pečiva a postupně přimícháme tuhý sníh a vyšlehané žloutky. Těsto nalijeme na střední plech s pečícím papírem. Pečeme na 170°C 15minut. Po upečení dáme vychladnout. Po vychladnutí, piškotovou placku nadrobíme a přidáme tuk pokojové teploty. Připravíme si dortovou formu, do které takto vypracované těstíčko zamačkáme na dno formy. Pečeme na 200°C asi tak 10 minut. Zatím si připravíme krém. Vyšleháme žloutky s cukrem. Do misky dáme mascarpone , přidáme šťávu ze dvou citronů a zlehka vmícháme vyšlehané žloutky. Korpus dortu potřeme krémem a dáme přes noc do ledničky. Na zdobení si připravíme citronový sirup. Do kastrolku dáme vodu, přidáme cukr. Vše zlehka povaříme, až se cukr rozpustí, přidáme citronovou kůru. Zamícháme a odstavíme z ohně. Po vychladnutí zdobíme dort.