RECEPT:
Karamelový dort BEZLEPKU
Ingredience korpus:
100 g mouky-Jizerka
80 g cukr krystal
4 vajíčka
2 lžíce mléka
1 lžička bezlepkového prášku do pečiva
Ingredience karamel:
150 g cukr krystal
60 g másla
100 ml smetany na šlehání
Na zdobení:
4 větší banány
400 ml smetany na šlehání
250 g maskarone
200 g cukr krystal
100 g mandlových lupínků
Postup korpus:
Vyšleháme bílky v tuhý sníh. V jiné misce vyšleháme žloutky s cukrem. Do větší misky dáme mouku a kypřící prášek, přidáme sníh a vyšlehané žloutky. Přilijeme mléko a zlehka zamícháme. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané dortové formy. Pečeme na 170°C na 30 minut. Déme vychladnout.
Postup karamel:
Do hrnce dáme cukr a zahříváme na mírném ohni, až cukr zkaramelizuje. Stále mícháme, aby se nepřipálil. Přidáme tuk, až se rozehřeje, tak přidáme smetanu a stále mícháme do doby, než se cukr nerozpustí. Přelijeme přes sítko, aby nebyli v karamelu hrudky.
Postup zdobení:
Korpus dortu pokapeme rumem a poklademe naplocho nakrájenými banány. Polijeme karamelem. Vyšleháme maskarpone s trochou cukru a natřeme na banány. Vyšleháme šlehačku s trochou cukru a potřeme dort. Upražíme lupínky s cukrem. Dort polijeme karamelem a posypeme upraženými lupínky. Necháme v ledničce vychladit.
TIP:
Karamel je výborný a můžete ho použít i na zdobení zmrzliny atd. Zbylý karamel si můžeme dát do ledničky, ale před použitím musíme předem vyndat, aby měl tekutou formu.